Композиционный радиационнозащитный цемент повыенной термо- и трещиностойкостью - Анопко, Дмитрий; Гончар, Ольга; Кобылянский, Иван (Харків: ХНУБА, 2019)
Показано, що введення добавки, що складається з суміші аморфного мікрокремнезема і тонкодисперсного заліза збільшує опір цементного каменю деструктивному дії температури. Досягнутий позитивний результат пояснюється управлінням процесом утворення тріщин, де аморфний мікрокремнезем з одного боку, володіючи невисокою щільністю і міцністю, виконує роль демпфуючої добавки, що діє переважно при 20°С, а з іншого - він є досить хімічно активним і зв'язує вільне вапно, яке утворюється при твердінні цементного каменю, тобто виконує роль перешкоди для тріщин, що розвиваються. Введення тонкодисперсного заліза приводить до утворення мікротріщиноподібної структури, що забезпечує високі характеристики композиції при підвищеній температурі. Оптимальна дисперсність залізного порошку складає 0,08…0,16 мм. Поєднання цих добавок дозволило отримати цементний камінь з мікротріщиноподібною крупно-фрагментарною структурою, що володіє стабільними фізико-механічними показниками в інтервалі температур 20-300°С. Розмір фрагментів становить від 10 до 20 мм2. .
Keywords: радіаційнозахисні; тріщиностійкість; демпфуюча добавка; мікротріщинува структура