Фізико-хімічні особливості структуроутворення газосилікатної матриці в системі “CaO – Al2O3 – Ca(OH)2 - SiO2 – Al – FeSi - H2O” - Дюжилова, Н. О. (Знання, 2011)
За допомогою фізико-хімічних методів досліджень встановлено, що введення до складу сировинної суміші 5-10% від маси алюмінієвої пудри відходів дроблення феросиліцію з подальшою автоклавною обробкою призводить до утворення запутано призматично-голкоподібної структури новоутворень, представлених C2SH(B), C3S6H8, C4S3H, CSH(I), C6S6H, С2S3H2, тобермориту 1,13 нм, армованих кальцієвими алюмо-залізистими гідросилікатами виду C3AS1,6H2,8, C3FS2H2, C3F(SiO2)0,24·5,16H2O, C2FH5, Ca2Al2Si3O10(H2O) і Ca3(Al, Fe)2(OH)4(SiO4)3, дозволяє стабілізувати газосилікатні маси, сприяє зменшенню усадочних явищ у свіжозаформованих зразках, активує процеси кристалізації новоутворень, які мають призматично-голкоподібну форму - Fe3Si2O5(OH)4, FeAl2SiO5(OH)2, Fe5Al4Si6O22(OH)22, Fe2SiO4, 3СаО·Fe2O3·2SiO2·2H2O, Ca2(Al, Fe)Al2Si3O12(OH), Ca10Fe5Al27Si18O89(OH)5, CaFe2+Fe3+Si5O14(OH), Ca4Si6O15(OH)22(Fe(OH)2), CaAl2(SiO3)42H2O, 3СаО·Fe2O3·2SiO22H2O, дозволяє отримати штучний камінь з середньою густиною 540-580 кг/м3, міцністю при стиску 4,5-5,2 МПа та водопоглинанням 33-38,5%. При цьому відбувається зменшення середньої густини матеріалу на 8 % при збільшенні його міцності на 20% в порівнянні з характеристиками контрольного складу.
Keywords: газосилікатні матеріали; фізико-хімічні особливості структуроутворення