Керована противага у крані з шарнірно-зчленованою стріловою системою - Паламарчук, Дмитро Анатолійович; Санкін Ілля Єгорович (Рівне : Національний університет водного господарства та природокористування, 2023)
Важливим завданням при експлуатації кранів з шарнірно-зчленованою стріловою системою є скорочення тривалості робочого циклу перевантаження та збільшення міжремонтного циклу крана. Однією з причин підвищених навантажень на ланки стрілової системи є нерівномірність руху вантажу та його надмірні коливання. Пропонується здійснити вдосконалення конструкції механізму врівноваження стрілової системи, для забезпечення повного її врівноваження, а також зменшення навантаження на приводний механізм. Таке поставлене завдання досягається тим, що в механізмі врівноваження крана нерухому противагу замінено на рухому. Для приведення противаги в рух запропоновано електромеханічну систему керованого приводу противаги.
Keywords: кран, механізм, шарнірно-зчленована стрілова система, механізм врівноваження, система керування, стріла, противага