Еволюція теорії регіонального планування, як зміна парадигм суспільного розвитку - Яценко, В. О. (КНУБА, 2016)
Проаналізовано головні етапи становлення науково-теоретичних досліджень регіонального рівня. Виділено два підходи – історичний як еволюція містобудівної діяльності в теорії і практиці і метод ідеологічних парадигм як узагальнення методологічних поглядів регіонального планування за останні 100 років. Обидва підходи базуються на об’ємі знань, проектній практиці і наукових розробках та спробі знайти взаємозв’язки всіх періодів з кінця ХІХ початку ХХІ століття в Україні.
Keywords: еволюціонізм; регіональне планування; парадигма; методологія; наука; теорія; практика; агломерація; система розселення; evolutionism; regional planning; paradigm; methodology; science; theory; practice; agglomeration; system of settlements