Традиційна українська хата: уроки для сучасного еко-будівництва - Цимбаленко, Анна (КНУБА, 2025)
У статті досліджено структурні, екологічні та просторові характеристики традиційного українського житла як джерела рішень для сучасної стійкої архітектури. Описано екологічну доцільність природних матеріалів, теплозахисні властивості, просторову ергономіку та потенціал адаптації прототипу «української хати» у ХХІ столітті. Робота базується на історико-архітектурному аналізі, доповненому прикладами сучасного екобудування.
Keywords: українська архітектура; традиційна хата; екологічна архітектура; сталий розвиток