Ментальні технології у психологічному відновленні спортсменів після інтенсивних навантажень - Іваннікова, Ганна Василівна (Ліра-К, 2026)
На сьогоднішній день дедалі більшої ваги набуває не лише фізичний компонент тренувального процесу, але й психологічний — особливо в контексті відновлення спортсменів після інтенсивних навантажень. Протягом багатьох років науковці зосереджували увагу переважно на фізіологічних та біомеханічних аспектах спортивної діяльності, тоді як специфічні психологічні механізми відновлення, адаптації та ментальної регуляції залишалися менш дослідженими. З одного боку, це створює прогалини у комплексній підготовці спортсмена; з іншого — відкриває потенціал для застосування ментальних технологій (так званих психологічних втручань або «ментальної підготовки») в процесі відновлення. Водночас інтенсивні тренувальні та змагальні навантаження можуть призводити до ментальної втоми, підвищеного рівня стресу, порушення концентрації, зниження мотивації та навіть ризику травматизації, що потребує адекватних психологічних стратегій відновлення.
Keywords: ментальні технології; психологічне відновлення