Класифікація типів даних для гібридних інформаційних технологій управління даними проєктів міського будівництва - Соловей, Ольга (КНУБА, 2025)
Розробка архітектури гібридних інформаційних технологій управління даними в міському будівництві вимагає класифікації, яка визначає дані як семантичні сутності, а не лише за їхньою структурою. У статті запропоновано таку комплексну класифікацію, що слугує методологічною основою для проєктування зазначених ІТ-систем. Доведено, що виділені 14 типів даних системно випливають з вимог чинної нормативної бази України, зокрема серії стандартів ДСТУ ISO 19650. Запропонована модель охоплює весь життєвий цикл будівельного проєкту, обґрунтовуючи зв'язок між стратегічними вимогами (OIR, PIR) та інформаційними моделями (PIM, AIM).
Keywords: гібридна інформаційна технологія управління даними; класифікація типів даних; великі дані