Відстрочення / розстрочення погашення заборгованості як інструмент розбудови сільського господарства Криму після передачі півострова УРСР - Гавриленко, Юлія Олександрівна (Бескиди, 2017)
Кримська область, будучи на початок 1950-х рр. у стані економічної стагнації, після переходу до складу УРСР, швидко перетворилась на передовий регіон курортного господарства та масового туризму в СРСР. Розвиток ключової галузі економіки півострова - сільського господарства, забезпечувалося завдяки ресурсам, які надходили із України. Зокрема, заради створення умов розвитку підприємств в Кримській області, які мали складати в перспективі основу економіки півострова, Рада Міністрів УРСР надавала право відстрочки окремим колгоспам погашення заборгованості по простроченим і строковим позикам у Сільгоспбанку; право списання та відстрочки з колгоспів заборгованості по грошовій оплаті за роботу машинно-тракторних; право розстрочення платежів за передані колгоспам основні засоби; право відстрочення погашення заборгованості за позиками Держбанку для рибогосподарських організацій. До того ж Рада Міністрів УРСР брала на республіканський бюджет пряме навантаження по гарантуванню виплати підприємствами пролонгованої заборгованості перед Держбанком СРСР. Отже, фактично, УРСР ставала гарантом господарського розвитку Криму й брала на себе функцію стимулювати цей розвиток, залучаючи в господарство Кримської області республіканські ресурси.
Keywords: аграрний сектор; сільське господарство Криму; 63:336.733(477.75)