Право на правду: кримінально-процесуальні механізми встановлення історичної правди під час війни - Похиленко, Ірина (Університет Короля Данила, 2025)
оняття «права на правду» є однією з ключових категорій сучасного міжнародного права прав людини та кримінального процесуального права, особливо в умовах збройних конфліктів. Це право визначається як індивідуальне право жертв та їх родин знати обставини порушень та як колективне право суспільства на встановлення історичної істини про масові злочини. Право на правду є фундаментом для відновлення справедливості, подолання безкарності, забезпечення відшкодування та гарантій неповторення; воно також обумовлює доступ до інформації (архівів, матеріалів кримінальних проваджень тощо). Джерелами права на правду є Додатковий протокол I до Женевських конвенцій (ст. 32–33), Міжнародна конвенція про захист усіх осіб від насильницьких зникнень (ст. 24), численні резолюції Ради ООН з прав людини, а також практика міжнародних і національних судів.
Keywords: Право на правду, війна, воєнний стан, історична справедливість