Інтелектуальні системи моніторингу технічного стану шин самохідних скреперів - Кочеток, Микола Віталійович; Кривошия, Дмитро Олександрович; Балака, Максим Миколайович (НУВГП, 2025)
У роботі розглянуто проблему зношування пневматичних шин самохідних скреперів та її вплив на ефективність експлуатації землерийно-транспортних машин. Проаналізовано основні механізми зносу протектора (абразивний, скочуванням і втомний) та вплив навантаження, тиску і температури на інтенсивність деградації гуми. Запропоновано інтелектуальну систему TireWear–Smart, що забезпечує моніторинг параметрів шин у реальному часі, прогнозування залишкового ресурсу та адаптивне керування тиском. Показано, що впровадження Smart-моніторингу дозволяє знизити інтенсивність зносу шин і підвищити енергоефективність та надійність роботи скреперів.
Keywords: скрепер; зношування шин; пневматична шина; інтелектуальна система; TireWear–Smart; моніторинг; абразивний знос; втомний знос; інтенсивність зношування; адаптивне керування тиском; прогнозування ресурсу; експлуатаційна діагностика; енергоефективність; надійність роботи