Вплив особистісних якостей юних спортсменів на стиль поведінки в ситуації конфлікту - Канішевський, Станіслав Михайлович; Шпильовий, Володимир Іванович (Ліра-К, 2025)
Актуальність теми обумовлена зростаючою роллю психологічних факторів у спорті, особливо серед молодих спортсменів, які знаходяться на етапі формування своєї особистості та спортивної кар'єри. У сучасному спорті конфліктні ситуації можуть виникати як між спортсменами та тренерами, так і між самими членами команди, що значно впливає на загальний рівень взаємодії та командної ефективності. Юні спортсмени через свою емоційну незрілість часто виявляють різні стилі поведінки в конфліктних ситуаціях, що можуть відображати їхні особистісні риси, такі як рівень самоконтролю, агресивність, комунікативні навички, а також рівень розвитку стресостійкості. Оскільки конфлікти є невід'ємною частиною будь-якого колективу, важливо досліджувати, як саме особистісні якості впливають на вибір стратегії розв'язання конфлікту (співпраця, уникнення, компроміс тощо). Це дає можливість тренерам і психологам працювати над розвитком емоційної стійкості та навичок конструктивного вирішення конфліктів у молодих спортсменів.
Keywords: особистісні якості; поведінка; конфлікт; спортивна кар'єра; формування особистості; 796.011.1:159.922.8