Блокчейн-моніторинг логістичних процесів у цифровій моделі управління будівельним виробництвом - Росинський, Андрій Валерійович; Цеба, Богдан Сергійович (КНУБА, 2026)
У роботі обґрунтовано концепцію впровадження блокчейн-технологій та Інтернету речей (IoT) для моніторингу логістичних процесів у будівельній галузі. Пропонується створення консорціумного блокчейну з використанням смарт-контрактів та RFID-міток для безперервного відстеження життєвого циклу будівельних матеріалів – від випуску на заводі-виробнику до монтажу на будівельному майданчику. Доведено, що такий підхід забезпечує повну автоматизацію контролю якості, прозорість взаєморозрахунків, виключає корупційні ризики та унеможливлює використання неякісної продукції. Крім того, інтеграція верифікованих логістичних даних із цифровими ВІМ-моделями сприяє оптимізації управління будівництвом, підвищує ефективність експлуатації об'єктів нерухомості та їхню інвестиційну привабливість.
Keywords: блокчейн; BIM-технології; управління будівництвом; організація будівництва; смарт-контракт; інтернет речей; ланцюг постачання; будівельні матеріали; цифровізація; організаційно-технологічна модель