Фокусування плоскої розривної хвилі анізотропними лінзами малої кривини - Іванченко, Г. М. (КНУБА, 2004)
Дослідження явищ фокусування i розсіювання нестаціонарних розривних хвиль поверхнями та межами розділу середовищ з різними механічними властивостями має місце в сейсмології та сейсморозвідці. Воно особливо актуальне у випадках, коли необхідно аналізувати пружно-деформований стан земних порід з неоднорідними включеннями та поблизу їх вільних поверхонь. Особливості цих явищ полягаютьу тім, що вони можуть супроводжуватися концентрацією механічної енергії (кінетичної i потенційної) у зонах фокусування фронтів розривних хвиль на криволінійних ділянках вільних поверхонь гірських порід та шарами порід перемінної товщини з різними механічними властивостями, що посилює дії цих хвиль. Приведена методика дозволяє прогнозувати положення зон фокусування променів хвиль обох орієнтацій, породжених взаємодією розривної хвилі в анізотропному середовищі з його криволінійними поверхнями розділу середовищ.
Keywords: розривні хвилі; пружно-деформований стан; геометрична оптика; закон Снелліуса; пружні лінзи