Моделювання поширення магнітних полів електротехнічного обладнання - Левченко, Лариса; Осадчий, Борис; Азнаурян, Ірина; Осадчий, Дмитро (My University, 2021)
В роботі показано, що в умовах ущільнення розташування електротехнічного обладнання у приміщеннях, будівлях та на територіях ВРП 330-739 кВ для забезпечення нормативних рівнів електромагнітної сумісності персоналу і населення доцільно здійснювати попереднє моделювання поширення електромагнітних полів. Враховуючи незначне екранування магнітного поля корпусами обладнання моделювання доцільно здійснювати за магнітною складовою електро-магнітного поля. Визначено математичне співвідношення щодо поширення магнітного поляокремих джерел з урахуванням їх дипольної моделі. Моделювання здійснювалося для джерел дипольного та дипольно-квадрупольного типу. З використанням пакету Matlab надано тривимірні моделі джерел з поширенням дипольної, квадрупольної та дипольної-квадрупольної гармонік поля. Розроблено прикладне програмне забезпечення у середовищі С з використанням бази даних SQL-сервер і здійснено моделювання поширення магнітного поля багатьох джерел у визначеній площині. Отриманий результат свідчить, що навіть для електротехнічного обладнання, що перебуває в експлуатації, визначити наведені ізолінії напруженості магнітного поля експериментальним шляхом дуже складно. На стадіях проектування розміщення обладнання моделювання є єдиним інструментарієм прогнозування електромагнітної обстановки, яка визначає електромагнітну сумісність технічних засобів і електромагнітну безпеку персоналу ПС 330-75 кВ і населення.
Keywords: електротехнічное обладнання; екранування магнітного поля; прикладне програмне забезпечення у середовищі С з використанням бази даних SQL-сервер