Оцінювання трудомісткості фортифікаційного обладнання позицій військ: нормативи та механізація - Клис, Максим; Спірідонов, Вадим; Хома, Денис (КНУБА, 2025)
Подано авторський підхід до оцінювання трудомісткості фортифікаційного обладнання позицій (районів) військ (сил) із фокусом на номенклатуру споруд, послідовність зведення та вплив механізації на загальні витрати часу. Запропоновано робочу модель розрахунку «людино-годин» і «машино-годин», шкалу коригувальних коефіцієнтів (ґрунти, сезон, профіль траншей, рівень підготовки), а також практичний алгоритм пріоритету «захист за годину». Показано застосування методики на прикладах взводного опорного пункту та КПП з порівнянням сценаріїв: ручне риття, часткова та повна механізація. Результати придатні для оперативного планування, складання добових нарядів і обґрунтування потреб у силах та засобах.
Keywords: фортифікаційні споруди; трудомісткість; позиції; траншеї; окопи; КПП; людино-години; машино-години; механізація