Аналіз впливу вітрового навантаження на cтохастичну поведінку паливного резервуара - Лук’янченко, О. О.; Ворона, Ю.В.; Костіна, О. В.; Геращенко, О. В. (КНУБА, 2016)
Побудовані імовірнісні моделі вітрового навантаження з урахуванням обмежених метеорологічних даних місцевості у вигляді квазістаціонарного диференціального випадкового процесу та послідовності екстремальних значень вітрового навантаження, яке описується подвійним експоненціальним законом розподілу Гумбеля. За допомогою неперервного вейвлет-перетворення отримані частотно-часові вейвлет-спектри відрізків реалізацій вітрового навантаження. Застосовані базисні неортогональні нормовані вейвлет-функції Морле (Morlet), Пауля (Paul) та «мексиканський капелюх» (Mexican Hat). Досліджена нелінійна поведінка паливного резервуара в системі із захисною ємністю за допомогою модифікованого методу Ньютона-Рафсона при статичній дії вітру. Виконано модальний аналіз системи методом Ланцоша. Застосовано спектральний метод оцінки відгуків системи у вигляді переміщень, напружень та прискорень при досліджені її стохастичної поведінки.
Keywords: імовірнісна модель; вітрове навантаження; вейвлет-аналіз; спектральний аналіз; метод скінчених елементів; резервуар