Визначення потенційного ризику як основного показника оцінки якості питної води - Крисінська, Д. О. (КНУБА, 2015)
Проаналізовано поняття потенційний ризик та методи його визначення. Запропоновано оцінювати якість питної води, визначаючи ступінь впливу перевищень ГДК на організм людини та населення в цілому, за допомогою потенційного канцерогенного та неканцерогенного ризиків. Встановлено, що потенційний неканцерогенний ризик для здоров’я населення міста Миколаєва знаходиться в межах небезпечного і надзвичайно небезпечного. Виявлено, що використання методу подвійного хлорування у водопідготовці на МКП «Миколаївводоканал» є небезпечним для здоров’я населення, оскільки хлорорганічні сполуки можуть викликати потенційні ризики розвитку онкологічних захворювань в населення міста
Keywords: якість питної води; потенційний ризик; канцерогенний ризик; неканцерогенний ризик; гранично допустима концентрація; здоров’я людини; злоякісні новоутворення; 504.75.05:628.1.033