Аналіз існуючих методик автоматичного розпізнавання будівель і доріг на аеро– та супутникових знімках - Онищук, Володимир (КНУБА, 2025)
Проведено аналіз сучасних методів автоматичного розпізнавання та семантичної сегментації будівель і дорожньої інфраструктури на аеро– та супутникових знімках. Розглянуто підходи на основі згорткових нейронних мереж (CNN), трансформерів і новітніх foundation–моделей. Проведено порівняння популярних архітектур таких як U–Net++, DeepLabv3+, HRNet, SegFormer, D–LinkNet за точністю сегментації та особливостями застосування до об’єктів забудови й транспортної мережі. Наведено ключові метрики оцінювання (mIoU, F1, APLS) та типові набори даних (SpaceNet, DeepGlobe, OpenEarthMap). За результатами аналізу укладено таблицю переваг і недоліків методів. Визначено практичне значення дослідження для завдань навігації, кадастру та оновлення картографічних матеріалів.
Keywords: семантична сегментація; будівлі; дорожня мережа; аерознімки; супутникові знімки; CNN; трансформери; U–Net++; DeepLabv3+; HRNet; Seg Former; D–LinkNet; mIoU; APLS; Open Earth Map