Граничноелементна методика дослідження коливань пружних масивів з урахуванням випадкового характеру констант матеріалу - Ворона, Ю. В.; Кара, І. Д.; Щербій, В. І. (КНУБА, 2018)
Для дослідження за методом граничних елементів усталених гармонічних коливань пружних масивних елементів конструкцій розробляється чисельна методика, яка враховує випадковий характер фізико-механічних параметрів матеріалу. Відхилення випадкових величин від їхніх середніх значень вважається малим параметром, за яким виконується розвинення невідомих щільностей і ядер інтегральних рівнянь. Отримана система граничних інтегральних рівнянь, послідовне розв’язання яких дозволяє визначити статистичні характеристики невідомих. Для обчислення сингулярних частин інтегралів від фундаментальних розв’язків та їхніх похідних запропоновані наближені вирази, особливості яких не перевищують особливості ядер задачі статики.
Keywords: граничні інтегральні рівняння; фундаментальний розв’язок; випадкові величини; малий параметр