Природно-ландшафтний аспект еволюції архітектурно-просторового структурування міста Житомира - Потапчук, І. В. (КНУБА, 2011)
у статті проаналізовані особливості природно-ландшафтної ситуації міста Житомира, встановлений взаємозв’язок останньої з еволюцією архітектурно-просторової структури. Визначені природно-композиційні осі та їх вплив на формування системи архітектурних домінант. Виявлені зони найвищої композиційної активності, амфітеатри та території їх візуальної орієнтації. Встановлений ступінь збереження природно-ландшафтної ідентичності поселення та викладені пропозиції по її відновленню. Розроблено природно-архітектурно-розпланувальні моделі поселення. Окреслені напрямки подальших досліджень даної проблематики
Keywords: природно-ландшафтні фактори; природно-ландшафтна ідентичність; архітектурно-просторова структура; замок; посад; місто; передмістя; архітектурні домінанти; зони найвищої композиційної активності; амфітеатри; 72.03 (477.8)