Переваги механічного способу вилучення олії з насіння соняшника з точки зору здоров’я та екологічної безпеки - Негрій Тетяна; Цюрюпа Юрій (КНУБА, 2023)
Наведено порівняльний аналіз механічного та хімічного засобів вилучення олії з насіння соняшника. Встановлено, що для здоров’я споживачів корисніше використовувати олію механічного виробництва (первинний холодний віджим). Таку олію вигідніше виробляти на малих приватних олійницях. Для промислових масштабів харчового виробництва вигідніше використовувати хімічний метод вилучення на великих олійножирових комбінатах, де є наявні сертифіковані лабораторії для періодичного контролю якості продукції
Keywords: виробництва малої потужності; механічний спосіб вилучення соняшникової олії; хімічний спосіб вилучення соняшникової олії; здоров’я людини; промисловий масштаб