Вплив сил Коріоліса на динаміку трубопроводу з рідиною при різних способах закріплення - Гавриленко, Валерій; Ковальчук, Оксана; Лимарченко, Олег (КНУБА, 2015)
Розглянуто задачу про рух трубопроводу з рідиною, що тече. Досліджуються коливання системи в нелінійному діапазоні збурень. Для різних способів закріплення трубопроводу здійснено аналіз впливу нелінійних механізмів і сил Коріоліса на перерозподіл енергії між формами коливань системи. Показано, що за своїм внеском сили Коріоліса домінують в перерозподілі енергії між формами коливань. Відмічено, що у випадку наявності вільного краю сукупна дія сил Коріоліса і нелінійних механізмів проявляється найбільше.
Keywords: трубопровід з рідиною; нелінійні коливання системи; різні способи закріплення трубопроводу; нелінійні механізми; сили Коріоліса; перерозподіл енергії між формами коливань системи; 621.646.94