Композиція. Основи об'ємно-просторової композиції. Закономірність. Цілісність. Види симетрії. Композиційна рівновага: конспект лекції - Зиміна, Світлана Борисівна (КНУБА, 2024)
Розглянуто найпоширеніші види композиційної закономірності; аспекти композиційної цілісності (супідрядність, підпорядкованість елементів між собою, завершеність композиційного рішення, зорове тяжіння мас, єдність форми завдяки подібності частин і цілого); види симетрії, дисиметрію і асиметрію; композиційну рівновагу та її відмінність від фізичної рівноваги і нестійкості форми. Призначено для студентів освітнього рівня «бакалавр» галузі знань 19 «Архітектура та будівництво» спеціальностей 191 «Архітектура та містобудування»; галузі знань 02 «Культура і мистецтво» спеціальностей 022 «Дизайн», 023 «Образотворче мистецтво».
Keywords: композиційна цілісність; види симетрії; дисиметрія; асиметрія; композиційна рівновага