Принципи та планувальні моделі формування нового типу локальних систем розселення в Україні - Панченко, Т. Ф.; Яценко, В. О. (КНУБА, 2019)
Процес змін адміністративно-територіального устрою України веде до необхідності створення нової стратегії в усіх сферах містобудівної діяльності від зміни законодавчих, нормативних актів до реальних проектних результатів. В роботі запропоновані перспективні принципи розвитку локальних систем розселення нового типу сформованих на еколого-ресурсній основі як економічній стратегії розвитку. Такими принципами стали: принципи «взаємності», «субсідіарності», «іноваційної інтеграції населених пунктів», «дискретно-просторового розвитку», «локалізації екомереж», «збереження дезурбанізованого розвитку», «спадкоємного відтворення культурно-етнічної спадщини» та «організації сільського туристично-рекреаційного простору». Ці принципи відтворюють нові підходи до планувальної організації локальних систем розселення, які є об’єднаними територіальними громадами.
Keywords: децентралізація; територіальна громада; система розселення; принципи; інтеграція населених пунктів; законодавча база; туристично-рекреаційний простір