Вплив монастиря Отців Василіан на архітектуру міста Бучача - Дячок, О. М. (КНУБА, 2017)
У статті досліджується вплив монастиря Отців Василіан на архітектуру міста Бучача. Проведений аналіз історії будівництва, об’ємно – планувальної структури комплексу монастиря, діяльності Василіанського ордену. Визначена роль ансамблю як архітектурної домінанти міста та на формування силуету населеного пункту. Досліджений взаємозв’язок композиції монастиря та ландшафтного середовища міста. Визначена цінність Василіанськогого монастиря в ідеологічному забарвленні міста, як важливого архітектурно-художнього і соціально-культурного центру Бучача.
Keywords: архітектурний ансамбль; собор; об’ємно – просторова композиція; архітектурна домінанта; орден Отців Василіан