Принципи формування архітектури мультифункціональних культурно-освітніх центрів у великих містах - Глущенко, Вероніка; Малійова, Олександра (КНУБА, 2025)
Дослідження присвячене аналізу та систематизації принципів формування мультифункціональних культурно-освітніх центрів (МК-ОЦ) у міському середовищі XXI століття. У статті представлено комплексний огляд сучасних підходів до архітектурного проектування таких центрів, включно з урбаністичними, культурологічними та екологічними аспектами. Проведено порівняльний аналіз міжнародного та українського досвіду, висвітлено ключові тенденції та інноваційні практики, що впливають на формування МК-ОЦ. Виділено принципи функціональності, гнучкості, інтеграції у міський контекст, культурної ідентичності та сталого розвитку. Запропоновано методологічні підходи, які дозволяють забезпечити ефективність використання архітектурного простору та соціальну значущість таких об’єктів.
Keywords: архітектура; мультифункціональний культурно-освітній центр; урбанізм; принципи формування; сталий розвиток; інтеграція культурних функцій; культурна ідентичність; гнучкість простору