До питання про походження роду Михайла Сергійовича Грушевського. Грушевські та Чигиринщина - Тороп, Анатолій Васильович (Бескиди, 2019)
Михайло Сергійович Грушевський походив із давнього роду Грушів-Грушевих, згодом - Грушевських, що згадується в козацьких реєстрах від XVII ст. А родина Грушевських віддавна, ще з XIII ст., як встановили дослідники, мешкала в Чигиринському повіті, самому серці України, в овіяному славою козацькому краї, батьківщині видатного гетьмана Богдана Хмельницького. Багато з пращурів М. С. Грушевського були служителями церкви у тих місцях, а пізніші покоління представників роду ставали видатними науковцями, активними учасниками суспільного життя.
Keywords: родове гніздо Грушевських; Грушевський Михайло Сергійович