Моделювання менеджменту якості підготовки майбутніх бакалаврів за спеціальністю «Професійна освіта» - Почка, К. І.; Красильник, Ю. С. (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
У статті подано результати дослідження особливостей моделювання менеджменту якості підготовки майбутніх бакалаврів за спеціальністю «Професійна освіта». Акцентовано увагу на пріоритетності підвищення якості освітніх послуг в умовах конкуренції та потреби у випускниках з високим рівнем пpoфeсiйнoї пiдгoтoвки, ефективній організації освітньої діяльності щодо впровадження механізмів управління якістю, що задовольняють потреби як внутрішніх, так і зовнішніх стейкхолдерів. Обґрунтовано поняття якості підготовки майбутніх бакалаврів за спеціальністю «Професійна освіта» як комплексного показника дієвості освітньої системи, що визначається не лише рівнем знань здобувачів освіти, але й глибиною осмислення набутих компетентностей та здатністю застосовувати їх у практичній діяльності. Встановлено, що якість підготовки включає спроможність здобувачів освіти до самостійності в діяльності, критичного мислення, творчого підходу щодо розв’язання професійних проблем, вміння працювати в команді, а також володіння навичками міжособистісного спілкування та лідерства. З’ясовано, що якість підготовки майбутніх бакалаврів за спеціальністю «Професійна освіта» виявляється у здатності майбутніх випускників успішно інтегруватися у професійне середовище, адаптуватися до змін сучасного ринку праці та впроваджувати інноваційні підходи у професійну діяльність, а також в постійному самовдосконаленні та професійному розвитку. Змодельовано структурні компоненти менеджменту якості підготовки майбутніх бакалаврів за спеціальністю «Професійна освіта» через трактування її сутності у відповідності до вимог стандартів освіти, норм освітнього менеджменту, результатів моніторингових досліджень якості освіти, особливостей освітнього процесу, очікувань стейкхолдерів, стану ресурсного забезпечення освітнього процесу.
Keywords: професійна освіта; якість освіти; якість підготовки; управління якістю освіти; менеджмент якості підготовки майбутніх бакалаврів; забезпечення якості освіти; 378:015.31:172.15