Regarding ensuring gender equality in the professional environment of forensic experts - Martynenko Nataliia; Droshchenko Tetiana (ННІ ПУДС КНУ, 2023)
Проблема гендерної рівності привертає все більшу увагу як українського суспільства, так і дослідників у різних сферах, оскільки вимагає міждисциплінарного підходу. Дуже важливо, щоб працівники державних спеціалізованих установ та експертних установ комунальної форми власності, що здійснюють судово-експертну діяльність, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ розуміли поняття «гендер», «гендерна політика» та концепції, що їх відображають. Ця проблематика нова для сфери судово-експертної діяльності. Тому ці питання вимагають дослідження. За наявності інформації про загальну кількість судових експертів за даними Державного реєстру атестованих експертів, досі не доводилось стикатися з офіційними статистичними даними, згрупованими за критерієм статі щодо складу експертного забезпечення правосуддя. Вважаємо, що подальше формування законодавчої бази щодо забезпечення гендерної рівності у сфері судово-експертної діяльності повинно здійснюватися з обов’язковим дотриманням європейських стандартів прав людини.
Keywords: гендерна рівність; судові експерти; судово-експертна діяльність; експертне забезпечення правосуддя; гендерна політика; 305:347.96](477)