Типологія інструментів формування регіональних інноваційних систем - Горбалюк, Сергій Анатолійович (Карт-Бланш, 2015)
Нині ключовим ресурсом інноваційної економіки є знання, визначальним фактором її розвитку - інноваційна діяльність, а інституційною основою - регіональна інноваційна система (далі - РІС). Функціонування РІС передбачає виконання нею загальних координуючих функцій та формування основ інституційної взаємодії між підприємствами, науково-освітнім сектором, органами публічної влади, громадськістю (учасниками РІС), які знаходяться в тісному взаємозв'язку у процесі створення, розповсюдження, використання наукових знань. У цих умовах зростає роль інструментів регулювання інноваційного розвитку, призначення яких пов'язане з формуванням РІС шляхом надання стимулів щодо розвитку інноваційного підприємництва, забезпечення ефективності установ науки та освіти, впровадження заходів щодо розбудови інноваційної інфраструктури тощо. Це вимагає налагодження активної та цілеспрямованої взаємодії між учасниками РІС та узгодження дій органів публічної влади з метою розробки та реалізації регіональної інноваційної політики.
Keywords: регіональні інноваційні системи; ресурси інноваційної економіки; 330.341.1