Дослідження новітніх покриттів з екрануючими властивостями власного виробництва Містобудування та територіальне планування - Панова, О. В.; Бірук, Я. І.; Бесараб, О. М.; Корміліцин, Я. І. (Містобудування та територіальне планування. Наук.-техн. збірник / Головн. ред. М.М. Дьомін. – К., КНУБА, 2021., 2021)
У сучасному світі захист від впливу техногенних електромагнітних полів екрануванням дістає все частішого застосування. В умовах переходу на міжнародні стандарти у різних галузях будівництва при виготовленні новітніх облицювальних та оздоблювальних матеріалів найбільш перспективними та затребуваними є будівельні матеріали із екрануючими властивостями. Зниження ваги за рахунок товщини екрануючого покриття будівельного матеріалу не завжди доцільне і не завжди дозволено відповідними державними та міжнародними санітарними нормами. Теоретичні розрахунки з цього питання або математичні прогнозування мінімізують витрати на виготовлення субстанції екрануючого матеріалу, і загалом, знижують загальну кількість вимірювань на їх підтвердження. Представлена методика дає змогу орієнтовно прогнозувати захисні властивості в залежності від параметрів полів, які потребують екранування.
Keywords: екранування; екрануючий матеріал; техногенне навантаження; захисні властивості