Досвід проектування та будівництва дитячих дошкільних закладів в Україні - Саєнко, Д. М. (КНУБА, 2018)
Розглянуто появу і особливості організації перших дитячих дошкільних закладів на території України в 60-х роках XIX століття, надана характеристика подальшому процесу історичного розвитку архітектури об'єктів дошкільної дитячої освіти. Перші дитячі дошкільні заклади з'явились у великих містах України (Одесі, Харкові, Києві) та були розраховані на заможні верстви населення нашої держави. В дослідженні виявлені шість основних етапів формування закладів дитячої дошкільної освіти в радянські часи української державності і в межах даної статті більш детально розглянуто перший період (1918-1922 рр.) та другий період (1923-1940 рр.). Перший період характеризується використанням пристосованих будівель під розміщення дошкільних дитячих закладів малої місткості і досить часто вбудованого типу. На другому етапі відбулися зміни у архітектурному проектуванні дитячих дошкільних закладів, які були пов'язані з розвитком масової житлової забудови. На другому етапі вперше була розроблена загальна методологія проектування і будівництва дитячих закладів, з'явились перші нормативні документи, проекти носили індивідуальний характер, розповсюдженими були рішення вбудовано-прибудованих дитячих дошкільних закладів до житлових і громадських будівель.
Опыт проектирования и строительства детских дошкольных учреждений в Украине
Experience in the design and construction of kindergartens in Ukraine
Keywords: дитячі дошкільні заклади; вбудовано-прибудований тип; дитячий садок; заклади освіти; архітектура; детские дошкольные учреждения; встроенно-пристроенный тип; детский сад; учебные заведения; архитектура; preschool institutions; built-in and attached type; kindergarten; educational institutions; architecture; 725.573