Динамічна стійкість параметричних коливань пружних систем - Баженов, В. А.; Лук’янченко, О. О.; Ворона, Ю. В.; Костіна, О. В. (КНУБА, 2015)
Динамічна стійкість параметричних коливань пружних систем при періодичних та стохастичних навантаженнях досліджена на основі редукованих дискретних математичних моделей. Редуковані матриці мас, жорсткості та геометричної жорсткості отримані за допомогою процедур сучасного програмного комплексу скінченно-елементного аналізу та створених авторами програм. Розв’язана задача динамічної стійкості періодичних параметричних коливань двотаврової балки з гофрованою синусоїдальною стінкою при головному та комбінованому резонансах. Оцінено вплив стаціонарного стохастичного параметричного навантаження на динамічну поведінку та стійкість пологої тонкостінної оболонки.
Keywords: параметричний резонанс; область нестійкості; метод скінченних елементів; редуковані матриці