Підвищення екологічної безпеки експлуатації споруд водовідведення - Юрченко, В. О.; Лебедєва, О. С.; Бригада, О. В.; Іванін, П. С. (КНУБА, 2017)
Встановлено, що процеси мікробіологічної сульфатредукції, які утворюють H2S в каналізаційних мережах, відбуваються переважно в біоплівці, іммобілізованій в лотковій частині трубопроводів. Розроблено метод визначення середньорічної концентрації H2S в атмосфері каналізаційних мереж. Запропоновано методику визначення класу екологічної небезпеки та експлуатаційної надійності окремої шахти/колодязя каналізаційних мереж.
Keywords: каналізаційні мережі; сірководень; експлуатаційна надійність; екологічна безпека; середньорічна концентрація сірководню; моніторинг; канализационные сети; сероводород; эксплуатационная надежность; экологическая безопасность; среднегодовая концентрация сероводорода; мониторинг; sewerage networks; hydrogen sulfide; operational reliability; environmental safety; average annual concentration of hydrogen sulfide; monitoring; УДК 504.064:628.2