Оцінка переміщень підпірних стін та оточуючих будинків при влаштуванні глибокого котловану в умовах щільної міської забудови - Маламан, Артур; Носенко, Віктор; Сорока, Павло (КНУБА, 2025)
Приведено порівняння результатів геодезичного моніторингу переміщень існуючих будівель і конструкцій підпірних стін та числового моделювання напружено-деформованого стану (НДС) системи «ґрунт - підпірні стіни - існуючі будівлі» при влаштуванні котловану в умовах щільної міської забудови. Показано, що безпосереднє використання вхідних параметрів ґрунтів для числового моделювання без їх ідентифікації може призвести до значної у 2-3,5 рази похибки у визначенні розрахункових значень переміщень конструкцій і ґрунтів. Відповідно виникає необхідність у ідентифікації параметрів ґрунтів, що дає змогу отримати хорошу збіжність даних числового моделювання та фактичних даних моніторингу
Keywords: підпірні стіни; щільна міська забудова; геодезичний моніторинг; числове моделювання