Роль та призначення приміської зони великого міста - Олійник, Валентина Дем'янівна; Хропот, Сергій Григорович (Бескиди, 2017)
Однією із характеристик сучасного процесу урбанізації є розвиток міських агломерацій. їх кількість постійно збільшується як і збільшуються самі агломерації. Глобальний процес еволюції агломерацій перетворює їх в урбанізований район, урбанізовану зону з формуванням мегаполісів. Міські агломерації, великі міста виступають «полюсами росту» соціально-економічного розвитку регіонів і країн. В їх межах чітко проявляються процеси ділової активності, виробничої, інвестиційної діяльності, що визначає стійкі тенденції саморозвитку міст, не дивлячись на механізми обмеження їх росту. Більш того в приміських зонах відбуваються активні трансформаційні процеси в соціальній, економічній, демографічній сферах [4]. Донедавна основною функцією приміської зони було життєзабезпечення міста.
Keywords: міська агломерація; урбанізація; урбанізований район; 711.43