Індикаторно-аналітична система енергоменеджменту будівництва з урахуванням кошторисної динаміки - Онофрійчук, Ігор Ігорович; Росинський, Андрій (My University, 2025)
У роботі розглядається актуальна проблема підвищення ефективності управління енергоспоживанням підрядних будівельних організацій в умовах нестабільної вартості ресурсів та специфіки виробничих процесів. Автори пропонують концепцію індикаторно-аналітичної системи, яка інтегрує дані про енергетичні витрати та фінансові потоки в режимі реального часу для попередження касових розривів. Методологічну основу становить аналіз кошторисної документації, завдяки якому виокремлено три ключові змінні, що впливають на динаміку енергоспоживання: приріст вартості матеріалів, будівельно-монтажних робіт та трудомісткості . Для моделювання невизначеності та класифікації етапів робіт за рівнем енергоємності застосовано методи кластерного аналізу та теорію нечітких множин . Результатом дослідження є розроблений п’ятиетапний алгоритм цифровізованого контролю, який дозволяє приймати обґрунтовані рішення щодо оптимізації витрат на кожному етапі проєкту. Запропонований інструментарій створює підґрунтя для впровадження інтелектуальних систем та штучного інтелекту в енергоменеджмент будівництва.
Keywords: енергоменеджмент; будівництво; кошторисна динаміка; кошторис; індикаторно-аналітична система; фінансові ризики; нечіткі множини; кластерний аналіз; енергоефективність; цифровізація; алгоритм контролю; підрядник; енергоспоживання