Лужний портландцемент з регульованими власними деформаціями як основа розчинів для анкерування - Кривенко, П. В.; Руденко, І. І.; Константиновський, О. П.; Ковальчук, А. В.; Петропавловський, О. М. (Харківський національний університет будівництва та архітектури, 2019)
Запропоновано лужний портландцемент (далі ЛПЦ) з контрольованими власними деформаціями як основа анкерних розчинів. Формування структури штучного каменю, протидіючою деформаціям усадки, забезпечується модифікацією ЛПЦ органо-мінеральними комплексними добавками сис-теми «сіль-електроліт – поверхнево-активна речовина». Виявлено, що при використанні в системі Na2SO4 та NaNO3 забезпечується розширення 0,062 мм/м і усадка 0,017 мм/м відповідно. Ефект ком-пенсованої усадки модифікованого ЛПЦ обумовлений більшим ступенем кристалізації гідросиліка-тів та гідроалюмінатів, а також додатковим формуванням сульфатвміщуючого натрієво-кальцієвого гідроалюмінату мінамііту та гідронітроалюмінату кальцію при використанні комплексної добавки на основі Na2SO4 і NaNO3 відповідно. Анкерні розчини на основі ЛПЦ, модифікованого комплекс-ними добавками «Na2SO4 – ЛСТ – Гл» і «NaNO3 – ЛСТ – Гл», відповідають нормативним вимогам і характеризуються задовільним рівнем власних деформацій.
DOI: 10.29295/2311‒7257‒2019‒97‒3‒85‒92
Keywords: лужний портландцемент; власна деформація; усадка; комплексна добавка; сіль-електроліт; поверхнево-активна речовина; анкерний розчин