Моделювання надійності технічного стану теплонасосної установки з використанням системи нечітких логічних рівнянь лінгвістичних змінних - Ратушняк, Г. С.; Лялюк, О. Г.; Шпіта, Д. А. (КНУБА, 2019)
З метою створення експертно-моделювальної системи для багатофакторного аналізу процесу накопичення факторів, що впливають на технічний стан теплового насоса, був використаний математичний апарат, що базується на теорії нечіткої логіки та лінгвістичної змінної. Цей метод як взаємопов’язана сукупність математичних моделей дозволяє використовувати експертно-лінгвістичну інформацію для прогнозування технічного стану теплового насоса залежно від факторів, що його обумовлюють. Виконано оцінку рівнів лінгвістичних змінних, що встановлюють зв’язок між факторами, які впливають на технічний стан теплових насосів, з використанням системи терм-множини. Побудовано нечіткі матриці знань з урахуванням уведених якісних термів та складено лінгвістичні висловлювання, що відповідають системі нечітких логічних рівнянь, які характеризують поверхню належності змінних за відповідними термами.
Моделирование надежности технического состояния тепловой насосной установки с использованием системы нечетких логических уравнений лингвистических переменных
Modeling the Reliability of the Technical State of a Thermal Pump Installation Using a System of Fuzzy Logical Equations of Linguistic Variables
Keywords: моделювання; теплонасосні установки; прогнозований технічний стан; лінгвістичні змінні; фактори впливу; моделирование; тепловые установки; прогнозируемое техническое состояние; лингвистическая переменнае; факторы влияния; modeling; heat pump units; predicted technical condition; linguistic variable; factors of influence; 621.6.05