Японські курганні поховання як джерело інформації про архітектуру епохи Кофун - Шевцова, Галина Вікторівна (КНУБА, 2008)
Стаття заповнює для вітчизняних фахівців інформаційний пробіл щодо історії розвитку японської архітектури епохи курганів (300-710 рр.) і базується на особистому досвіді автора, який впродовж багатьох років займається розкопками та вивченням давньої японської архітектури. Дослідження присвячене ролі іконографічних матеріалів з розкопів курганних поховань Японії (як то глиняні моделі будинків, зображення на бронзових дзеркалах та дзвонах, тощо) для вивчення історії архітектури даного періоду, що надають японськім фахівцям значний відсоток інформації про архітектуру доби. Особливо наголошується, що не дивлячись на наявність в Україні схожих джерел інформації (як то глиняні моделі трипільських будинків, тощо), вітчизняна архітектурна наука їх практично не використовує.
Keywords: епоха Кофун; японські кургани; архітектура Японіїї; епоха Курганів; курганні поховання