Точность геодезических измерений неравномерной осадки опор однопролетной балки (на примере балки с чистым изгибом) - Исаев, А. П.; Прусов, Д. Э. (КНУБА, 2018)
У статті розглянуто підхід до виконання попереднього розрахунку точності геодезичних вимірювань нерівномірного осідання опор однопрогонової балки. Розрахунок точності спирається на класичну теорію опору матеріалів. Розрахунок зроблений на прикладі горизонтальної балки, що працює на плоский чистий згин. При цьому описана конструктивна схема і коротко викладена суть фізичних явищ в перетинах балки. Показано зв'язок осадки з деформаціями елементів конструкцій і нормальними напруженнями в їх перетинах. Теоретично змодельована ситуація осідання. На підставі теоретичного експерименту показаний принцип розрахунку точності вимірювання осадки і виведена формула для розрахунку середньої квадратичної похибки вимірювання осадки опори.
Точність геодезичних вимірювань нерівномірного осідання опор однопрогінної балки (на прикладі балки з чистим згином)
The accuracy of geodesic measurements of the inequal-dimensional sediment of a support of a single-span beam (on the example of the beam with clean bend)
Keywords: осідання; балка; згин; напруження; точність геодезичних вимірювань; sediment; beam; bending; stresses; accuracy of geodetic measurement