Синергетичні аспекти інтеграції доповненої реальності та ВІМ-технологій: можливості та виклики - Ільїнська, Діана Максимівна; Росинський, Андрій (Ліра-К, 2024)
У роботі розглянуто вплив цифровізації на будівельну галузь та обґрунтовано актуальність поєднання технологій будівельного інформаційного моделювання (ВІМ) із засобами доповненої реальності (AR). Автори аналізують переваги такої інтеграції, серед яких – можливість візуалізації 3D-моделей у реальному середовищі, оптимізація контролю виконання робіт та зменшення кількості проєктних колізій. Окрему увагу приділено застосуванню цих технологій в освітньому процесі для розвитку фахових навичок та командної роботи студентів. Разом з тим, у статті висвітлено технічні виклики, пов'язані з точністю накладання віртуальних елементів та впливом умов будівельного майданчика на роботу обладнання. Зроблено висновок про синергетичний характер взаємодії ВІМ та AR, де кожна технологія розширює можливості іншої, створюючи цілісну систему для проєктування та будівництва.
Keywords: BIM-технології; доповнена реальність; будівельне виробництво; діджиталізація; цифровізація; augmented reality; організація будівництва; 3D-моделювання; цифровий двійник