Кількісна оцінка естетичних характеристик архітектурної форми - Негай, Г. А. (КНУБА, 2014)
У даній статті розглядається проблема об‘єктивної оцінки естетичних характеристик (співрозмірності та масштабності) архітектурної форми. Обґрунтовано неспроможність методів оцінки, що базуються на статистичній моделі інформації. На основі теорії естетичної міри Айзенка і розробленої автором розрізнювальної теорії інформації запропоновано метод інформаційної оцінки гармонійності архітектурної форми. Запропонований метод у перспективі може бути використаний як для оцінки співрозмірності так і масштабності, та інших характеристик – динамічності, статичності, контрастності тощо. Він може застосовуватись як в ручному режимі, так і для комп‘ютерної гармонізації розмірної структури
Keywords: архітектурна форма; гармонія; співрозмірність; інформація; 72.013