Психологічні основи спортивної дидактики - Наумець, Євгеній Олександрович; Бондаренко, Владислав Павлович (Ліра-К, 2026)
Психологічні основи спортивної дидактики – це цілеспрямований процес формування та вдосконалення психічних якостей спортсмена, що забезпечують успішну підготовку та досягнення результатів. Він включає в себе базову, тренувальну та змагальну психологічну підготовку, спрямовану на розвиток ментальної стійкості, концентрації, мотивації та інших необхідних навичок. Психологічна підготовка, це комплекс заходів для розвитку психіки спортсмена. Вона поділяється на: базову, формування основних психічних якостей. Тренувальну, підготовка до тренувань та процесів навчання. Змагальну, включає передзмагальну, змагальну та післязмагальну психологічну підготовку. Вибір методів залежить від віку, кваліфікації, завдань та інших факторів. До них належать: практичні методи, фізичні вправи, що є основою фізичного виховання. Словесні методи, пояснення, інструкції, бесіди. Наочні методи, демонстрація, показ відеоматеріалів. Спортивний психолог, це фахівець, який допомагає спортсменам та командам у досягненні психологічного балансу та максимальної продуктивності, а також у подоланні труднощів. Психологічні аспекти реалізуються через загальнопедагогічні принципи, такі як: спрямованість на максимальні досягнення; поглиблена спеціалізація та індивідуалізація; єдність загальної та спеціальної підготовки; безперервність та циклічність тренувального процесу; хвилеподібна динаміка навантажень
Keywords: дидактика