Вплив попередніх напружень у земній корі на поширення в ній розривних хвиль - Іванченко, Г. М. (КНУБА, 2006)
У ряді випадків при теоретичному моделюванні явищ поширення в тектонічних структурах нестаціонарних хвиль, ініційованих сейсмічними процесами або вибухами, можна будувати профілі хвиль, що розповсюджуються, в класі ламаних функцій, вважаючи, що рухомі поверхні, на яких перші похідні від функції переміщень терплять розрив, є фронтами хвиль. При цьому важливо враховувати, що через вікові умови формування механічні параметри скельних порід, що становлять дану тектонічну структуру, володіють властивості неоднорідності і анізотропії.
Keywords: попередні напруження; земна кора; розривні хвилі; напівнескінченне однорідне пружне середовище; 539.3