Дослідження однофазної неізотермічної фільтрації в геотермальних циркуляційних системах - Фуртат, І. Е.; Кравчук, О. М. (КНУБА, 2017)
В даній статті розглянуто геометричну модель геотермального пористого пласту, основні допущення, які приймають при комп’ютерному моделюванні подібних систем та теплофізичну модель руху і теплообміну рідини в пористих тілах. Геометрична модель пласту побудована в програмному середовищі SolidWorks. Даний етап роботи є підготовчим. Він необхідний для проведення комп’ютерного моделювання температурного поля пласту. Подальші дослідження розподілу температури в пласті протягом певного періоду допоможуть оцінити час нормальної експлуатації (без втрати запланованої теплової потужності) геотермальної циркуляційної системи. Робота має дуже важливе практичне значення для промислового освоєння екологічно чистої технології використання геотермальних ресурсів шляхом створення циркуляційних систем. Результати можуть бути використані при оптимізації параметрів геотермальних установок.
Исследование однофазной неизотермической фильтрации в геотермальных циркуляционных системах
Investigation of Single-Phase Non-Isothermal Filtration in the Geothermal Circulation Systems
Keywords: теплофізична модель; геотермальна циркуляційна система; температурне поле; однофазна фільтрація; 620.91:004.94