Форма державного устрою і регіональна політика сучасних держав: змістовна та функціональна взаємообумовленість - Наумкіна, Світлана Михайлівна; Челак, Олександр Петрович (Економічна думка, 2016)
Питання територіальної організації влади в суспільстві завжди є актуальним для політичного дискурсу, незалежно від географічного розташування держави та історичного періоду її функціонування. Традиційно дане питання розглядається в контексті обговорення та пошуку найоптимальнішої форми державного устрою, яка відповідає умовам даного суспільства. Сучасність не є винятком, більш того, вона значно актуалізує це питання через неоднозначність тлумачення поняття «форма державного устрою», а також трансформацією уявлень про управління державою від територіальної організації до просторової політики. Отже, виникає потреба в ґрунтовному аналізі існуючих концепції організації територіального управління державою та впливу форми державного устрою на її зміст.
Keywords: державний устрій; форма державного устрою; регіональна політика сучасних держав; 321