Канатні дороги як складова міської транспортної інфраструктури - Пархоменко, Микита (КНУБА, 2025)
У статті розглянуто канатний транспорт як складову міської транспортної інфраструктури. Проаналізовано його переваги та обмеження, зокрема економічність будівництва, екологічність, здатність долати складний рельєф і водні перешкоди, а також відносно невисоку пропускну здатність і залежність від погодних умов. Окрема увага приділена міжнародному досвіду використання канатних доріг, де вони стали ефективним засобом інтеграції віддалених районів у загальну транспортну систему. Результати дослідження підтверджують, що канатні дороги можуть виступати не лише туристичним атракціоном, а й сучасним видом громадського транспорту, здатним сприяти підвищенню мобільності населення та формуванню стійкого міського середовища.
Keywords: канатні транспортні системи; гондоли; доступність; міський розвиток; інноваційні системи міськоготранспорту; інтеграція з громадським транспортом; міська мобільність; сталий розвиток