Вплив розміщення системи аерації на ефективність очищення стічних вод у біореакторах - Жукова, В. С.; Саблій, Л. А. (ІТГІП, 2013)
Досліджено спосіб підвищення окисної потужності за амонійним азотом біореакторів за рахунок розміщення системи аерації перпендикулярно руху струменів повітря відносно руху стічних вод. Наведено експериментальні дані та конструктивні параметри установки. У результаті дослідження визначено, що забезпечується збільшення окисної потужності на 30-40% на початковій стадії аеробного процесу та ефективність видалення амонійного азоту 98,4-99,8 % у порівнянні із поздовжнім розміщенням аераторів при таких же умовах процесу, що дозволяє зменшити розміри споруд та збільшити ефективність видалення спо- лук азоту зі стічних вод.
Keywords: стічні води; окисна потужність; іммобілізовані мікроорганізми; 628.33