Трансформації сакрального простору мечеті - кафедрального собору Кордови - Гнатюк, Л. Р. (КНУБА, 2018)
Розглянуто еволюцію архітектури мечеті-кафедрального собору Кордови, відомої як "Мечетіта" або мескіта. Прослідковано етапи трасформації середньовічної ісламської мечеті та її перетворення на католицький християнський собор в іспанському місті Кордова, Андалусія. Виявлено, що фактичний стан будівлі, яка може вмістити до двадцяти тисяч людей, підсумовує вражаюче поєднання різних епох, стилів, релігійних деномінацій, та політичних сил. Доведено, що історія мечеті-собору Кордови, яка є найважливішим пам'ятником всього ісламського заходу та одним з найдивовижніших у світі, підсумовує повну еволюцію стилю Омейядів в Іспанії, а також готичні, ренесансні та барочні стилі побудови конструкції сакрального простору.
Keywords: мечеть; римська архітектура; християнський собор; ісламська архітектура; готика; ренесанс; бароко; стилі архітектури; 72"653":7.033